Arborist

Benämningen arborist kommer från det latinska ordet arbor som betyder träd. En arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, tätort, trädgårdar, och andra bebyggda miljöer. Arborister arbetar för att träden skall vara säkra, vackra, problemfria och leva länge.

En arborists huvudsakliga uppgift är att beskära och avverka träd, men kan också arbeta med plantering och rådgivning.

En av de vanligaste uppgifterna är så kallad kronrensning, vilket innebär att döda, skadade eller sjuka grenar tas bort. Att beskära träd som skymmer solen eller växer över byggnader och vägar ingår också i arbetet.

Vid avverkningar kan en arborist plocka ner ett träd i små bitar så att påverkan på omgivningen blir obefintlig. Träden bearbetas med specialgjorda hand- och motorsågar. Oftast klättrar arboristen upp i träden med hjälp av rep och säkerhetssele, vilket är skonsamt för trädet och gör det möjligt att nå även svåråtkomliga grenar i trädets krona.

En arborist kan även arbeta med förvaltningen av träd, där inventering och riskanalys är viktiga områden.

Arborist i SVTs Upp till Bevis

I avsnitt sex av Upp till bevis gästades programmet av en arborist. Panelen hade en del problem med att lista ut vem som var arborist, men det blev tydligt under de praktiska momenten och kunskapsfrågorna vem som kunde beskärning, och vem som hade problem med att hantera de praktiska momenten.

Ska man som professionell arborist verkligen hissa upp sin ryggsäck halvvägs upp i trädet och knyta ihop repen till ett enda trassel? Det får du svar på i programmet eller om du själv är intresserad kan du läsa mer om beskärning av träd på webbplatsen.

arborist

Behöver du hjälp?

Vi kontaktar dig så fort vi kan. Du kan skicka med bild också.

    Skicka med bild för snabbare offert!